ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΑΥΤΟΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ:
Μέχρι το 1992 στεγαζόμουν στο Αρρεναγωγείο, ένα από τα Διδακτήρια του Βελβεντού με ιστορία που αρχίζει από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Να τι γράφει γι αυτό ο δάσκαλος Αντώνιος Ζανδές στο βιβλίο του «Μελετήματα για το Βελβεντό».
«Το Διδακτήριο τούτο βρίσκεται στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο κέντρο της Κωμοπόλεως. Κτίστηκε το 1904 με τη συνδρομή των κατοίκων και τη γενναία εισφορά των Βελβεντινών Ρουμανίας και ιδίως του Νικολάου Καμκούτη και Αντωνίου Βασσάρα, ευεργετών της γενέτειράς των, που διέμεναν στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
Το Διδακτήριο είναι διώροφο. Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως Γραφείο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μαγειρείο και τραπεζαρία των μαθητικών συσσιτίων των μαθητών του Γυμνασίου.
Ο πρώτος όροφος έχει έξι αίθουσες διδασκαλίας, ένα γραφείο και μία πολύ μεγάλη αίθουσα για τα διαλείμματα το χειμώνα. Στον όροφο ανεβαίνουν από εξωτερική μαρμάρινη σκάλα.
Στο Διδακτήριο αυτό ως το 1910 στεγαζόταν η Ελληνική Αστική Σχολή και από το 1911 ως το 1928 το πλήρες Δημοτικό Σχολείο Αρρένων και στη συνέχεια ως το 1939 το Α΄ Μεικτό Δημοτικό Σχολείο.
Στο Διδακτήριο αυτό στεγάστηκε το ιδιωτικό Γυμνάσιο και στη συνέχεια το πλήρες Δημόσιο Μεικτό Γυμνάσιο και τελευταία το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Στο χώρο αυτό παλαιότερα υπήρχε κτίριο βιβλιοθήκης με ικανό αριθμό βιβλίων. Επίσης υπήρχε και διδακτήριο το οποίο είχε κτισθεί το 1883, όπως αποδεικνύεται από μία επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα που είχε βρεθεί στο ισόγειο του Αρρεναγωγείου και που φυλάγεται στο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, η οποία γραμμένη με κεφαλαία γράμματα έχει ως κάτωθι:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
1883
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ
ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Την επιγραφή αυτή τη χάραξε ο Νικόλαος Αντωνιάδης διδάσκαλος που υπηρετούσε στο σχολείο της γενέτειράς του.»
Η μεταφορά μου - του Γυμνασίου-Λυκείου - στο νέο κτίριο «Ζήνων Παπαναστασίου» στην οδό Χαρισίου Παπαμάρκου 68, έγινε την άνοιξη του 1992. Το νέο σχολικό κτίριο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που είχε αγοραστεί από τη Σχολική Εφορία του Γυμνασίου-Λυκείου, επί προέδρου Χαρισίου Παπαπλιούρα του Αναστασίου, το 1970. Το κύριο κτίριό μου θεμελιώθηκε το 1991 και αποπερατώθηκε το 1992. Αποτελούμε από τους εξής χώρους:
- Ισόγειο
- Έναν όροφο
- Υπερυψωμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Το ισόγειό μου διαθέτει δύο γραφεία, τέσσερις αίθουσες, μία βιβλιοθήκη, κυλικείο, τουαλέτες, αποθηκευτικό χώρο.
Στον πρώτο όροφο υπάρχουν οκτώ αίθουσες, ένα εργαστήριο Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και ένα εργαστήριο πληροφορικής.
Στη Νοτιοδυτική μου πλευρά προσφέρω στους μαθητές μου ένα μεγάλο αύλιο χώρο με γήπεδο βόλεϊ, γήπεδο μπάσκετ, υπόστεγο, αποθηκευτικούς χώρους, πολύ πράσινο και μια υπέροχη θέα στα Πιέρια και στη Λίμνη Πολυφύτου.
Για τα σχέδια του κτιρίου μου, τη θεμελίωσή μου και την αποπεράτωσή μου συνεργάστηκα αγαστά με τους πρώην δημάρχους Γεώργιο Τσιουκάνη και Θωμά Μπελιά καθώς και με τις τότε Διευθύντριές μου Βασιλική Καλημέρη και Άννα Ματθαίου.
Τη σχολική χρονιά 2010-2011 δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα μου από τους: Φραγγούδη Αλέξανδρο, Φυσικό, Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων και Κοκκινίδη Ιωάννη, Καθηγητή της Πληροφορικής. Χάρη σε αυτούς απόκτησα και ηλεκτρονική ταυτότητα! Εκσυγχρονίστηκα!