Μετανάστευση

Γράφτηκε από τον/την Κοκκινίδης Ιωάννης

Ερευνητική Εργασία ? Μετανάστευση

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις υποομάδες και η κάθε υποομάδα ασχολήθηκε με ένα κομμάτι του θέματος. Η πρώτη ασχολήθηκε με τη μετανάστευση τα παλιά χρόνια. Έψαξαν να βρουν στοιχεία για τους λόγους που οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τις πατρίδες τους παλιότερα, που πήγαιναν, με ποια μέσα, τι συναντούσαν στις χώρες υποδοχής.

Η δεύτερη ασχολήθηκε με τη μετανάστευση σήμερα. Προσπάθησαν να βρούνε τους λόγους που σήμερα οι άνθρωποι μεταναστεύουν, ποιες είναι οι ηλικίες που φεύγουν κυρίως, ποιες χώρες προτιμούν, γιατί, τι αντιμετωπίζουν στις χώρες υποδοχείς. Τα παιδιά πήραν συνεντεύξεις από άτομα που πρόσφατα έφυγαν, από γονείς των παιδιών αυτών, από τους παππούδες τους, αλλά και από παιδιά που σκέφτονται να φύγουν.

Η Τρίτη υποομάδα ασχολήθηκε με τη μετανάστευση στο Βελβεντό τα παλιά χρόνια. Η ομάδα πήρε συνεντεύξεις από τους παππούδες που είτε οι ίδιοι είχαν φύγει είτε έφυγαν συγγενικά τους πρόσωπα. Έψαξαν και βρήκαν φωτογραφίες από εκείνη την εποχή και έκαναν ένα power point.

Όλες οι ομάδες έκαναν έρευνα στο διαδίκτυο, στη βιβλιοθήκη του σχολείου, πήραν συνεντεύξεις, έκαναν έρευνα για να βρούνε φωτογραφικό υλικό.

Και οι τρεις ομάδες συνεργάστηκαν μεταξύ τους στη συγκέντρωση πληροφοριών, είχαν πολύ κέφι και μεράκι, όρεξη για να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα και πολύ φιλότιμο.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η υλοποίηση ενός θεατρικού δρώμενου, σχετικό με το θέμα της εργασίας τους. Το θεατρικό μονόπρακτο «Καλά Δεξίματα...» είναι ένα έργο του συντοπίτη μας Τόλιου Τσιανάκα και είναι στη τοπική διάλεκτο.

Λίγα λόγια για το έργο

Στο Βελβεντό και στο σπίτι της Μαριγούλους και του Τσίμου μαζεύονται οι μπρατίμισες να την καλοσωρίσουν από την Αμερική, να πιούν καφέ και να πουν τα νέα τους.

Η Λιφτηρία θα τους πει το φλυτζάνι και με τον τρόπο της θα βγάλει στην κουβέντα ότι μυστικά δεν είπαν σαν φιλενάδες αλλά που το φλυτζάνι όμως δείχνει καθαρά.

Τα πρόσωπα του έργου

Μπελιά Αμαλία Ματόπουλος Αποστόλης Λγόγκου Εύα Μπγιάλα Βάγια Καραβαγγέλας Κλεάνθης Σκαρκαλά Νικολίνα Γηραλέα Μαριλένα Σακούλας Γιάννης

Η εργασία των μαθητών παρατίθεται στην πλήρη μορφή της στους παρακάτω συνδέσμους:

Μετανάστευση (Παρουσίαση)

Ερωτηματολόγιο

Μουσική με τραγούδια της Ξενητιάς

Η δική μου Οδύσσεια (Μαρίνα - Ινβα Γκάνο)

Συνέντευξη κ. Μάρμαρη Γιώργου

Συνέντευξη κα. Σκούμπας Ελένης

Κατηγορία: