Λογοτεχνικό Εργαστήρι

Γράφτηκε από τον/την Κοκκινίδης Ιωάννης

Λογοτεχνικό Εργαστήρι.

Πρόλογος

Η εργασία αυτή αποτελεί προϊόν της δουλειάς που έγινε με τους μαθητές της Α' λυκείου κατά τη διάρκεια του Β' τετραμήνου του σχολικού έτους 2011-2012. Η ιδέα γεννήθηκε από τη διαπίστωση ? που στηρίχθηκε στην εμπειρία ετών - ότι η πλειοψηφία των μαθητών είναι περισσότερο εξοικειωμένη με την πεζογραφία (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα) και πολύ λιγότερο με την ποίηση και κυρίως με τη μοντέρνα ποίηση.

Δουλεύοντας με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο και με τη μέθοδο project, οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και ανέλαβαν να περατώσουν η κάθε μια τις εργασίες που της ανατέθηκαν. Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκαν με τις περιόδους της Ν.Ε. λογοτεχνίας, τη διάκριση ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη μοντέρνα ποίηση, τη μελέτη λογοτεχνικών ρευμάτων, την αναζήτηση μορφικών χαρακτηριστικών των ποιημάτων, τη μελέτη ποιητών-ποιητικών συλλογών καθώς και παράλληλων κειμένων και τέλος αποπειράθηκαν επιτυχώς να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή και να γίνουν οι ίδιοι ποιητές.

Σκοπός του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι η ποίηση αλλάζει, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη μορφή της, από εποχή σε εποχή. Να κατανοήσουν ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι αυθαίρετες ή τυχαίες αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο γενικότερων καλλιτεχνικών και πολιτισμικών ρευμάτων. Να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα της εξέλιξης της νεοελληνικής ποίησης. Να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ρήξης με την παλαιότερη ποίηση που φέρνει ο μοντερνισμός και να έρθουν σε επαφή με τους κοινωνικούς παράγοντες και τις επιστημονικές φιλοσοφικές τάσεις που οδήγησαν στον μοντερνισμό.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια

Παπαδημητρίου Σταυρούλα

Συνεργαζόμενη Καθηγήτρια

Τζέλλα Βασιλική

Α' Τάξη Γενικού Λυκείου Βελβεντού

 

Σχολικό έτος 2011-2012

Ομάδες που εργάστηκαν:

1η υποομάδα

Πιστιώλα Αλίκη

Ζιούζιου Αφροδίτη

Βήτα Βασιλική

Τζάφα Μαρία

2η υποομάδα

Νίκου Κώστας

Νίκου Νεκτάριος

Αχίλλα Χαρούλα

Κουτρότσιου Θάλεια

3η υποομάδα

Ελαφρού Ευανθία

Περσίδης Εύθυμης

Τζέλα Ειρήνη

Πουλιάνα Κατερίνα

4η υποομάδα

Ζέρβα Ευανθία

Κοσμά Ιωάννα

Χρήστου Χρήστος

Μανώλα Λεμονιά

5η υποομάδα

Νίκου Σοφία

Αντωνίου Γιώργος

Παπανώτας Λάζος

Τσιτσιώκα Ευφροσύνη

Υλικό:

Λογοτεχνικό Εργαστήρι - Παρουσίαση

Λογοτεχνικό Εργαστήρι - Φωτογραφίες

Αέναο Ταξίδι

Η Ρουτίνα

Μια Ελπίδα

Θάλασσα