Εκδήλωση Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

Γράφτηκε από τον/την Κοκκινίδης Ιωάννης

Εκδήλωση Τμήματος Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας.

Τετάρτη 9/5/2012

Το πρωί η λογοτέχνης Ιωάννα Καρυστιάνη συζητά με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Βελβεντού σε μια εκδήλωση που οργανώνει το Τμήμα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας των μαθητών της.

Πέμπτη 10/5/2012

Προβολή της ταινίας «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη στο Γυμνάσιο ? Λύκειο Βελβεντού. Ο σκηνοθέτης συζητά με τους μαθητές της Γ? Γυμνασίου και του Λυκείου Βελβεντού.

«Η συγκίνηση ξεκινά την Τετάρτη με την κυρία Καρυστιάνη και συνεχίζεται την Πέμπτη με τον κύριο Βούλγαρη... 6 ώρες άκρως δημιουργικές, διδασκαλία εκτός των κανονικών μαθημάτων, συζήτηση πολύπλευρη με πολλά και διάφορα θέματα? Αυτό σημαίνει όξυνση των πνευματικών οριζόντων μας. Υπερβολική ησυχία στην αίθουσα, όλοι αφοσιωμένοι τους παρακολουθούσαμε? ακούσαμε εμπειρίες τους, ιστορίες ζωής? είναι γλυκύτατοι και αξιαγάπητοι? με όρεξη και πάθος για τη δουλειά τους χωρίς να ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος?» Ιωάννα Κωστοπούλου (Β΄ τάξη).

«Το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει δύο εξαιρετικούς ανθρώπους, τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη και το σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη? Μας μίλησε για τα βιβλία της που αναφέρονται σε παλιές εποχές, περιγράφουν αληθινές καταστάσεις, έχουν ωραίο λόγο με πολλά εκφραστικά μέσα, με ζωντανούς και παραστατικούς διαλόγους. Το χιούμορ της συγγραφέως, η ευγένειά της, η προθυμία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας, μας κέρδισε αμέσως. Εντύπωση μου έκανε που δεν παρουσίαζε τη γνώμη της ως κάτι απόλυτο αλλά δεχόταν και τη διαφορετική γνώμη. «Την Πέμπτη παρακολουθήσαμε ένα απόσπασμα από την ταινία «Ψυχή βαθιά»? το έργο με συγκίνησε καθώς περιέγραφε καταστάσεις που συνέβησαν πριν λίγα χρόνια και για τις οποίες άκουσα πολλές διηγήσεις από τη γιαγιά μου. Ο πόλεμος έχει δυσμενείς συνέπειες και για τις δυο μεριές, νικητές και ηττημένους, και ιδιαίτερα όταν γίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου έθνους. Χάνονται πολλοί άνθρωποι, και για τους επιζώντες οι πληγές μένουν αγιάτρευτες όσα χρόνια κι αν περάσουν.» Μαρία Σαμαρά (Β΄ τάξη).

? «Η ζωή είναι ωραία και πρέπει να έχουμε αισιοδοξία, αυτή ήταν η φράση που έμεινε στο μυαλό μου? θα μου μείνουν αξέχαστοι «Κατερίνα Τσιλίκα (Β΄ τάξη)

«Όταν η τέχνη συναντά την εκπαίδευση»

? Γνωρίσαμε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες? το πεδίο των γνώσεων τους μεγάλο αλλά ακόμη μεγαλύτερο το μεγαλείο της ψυχής τους. Απλοί, καθημερινοί, σεμνοί και φιλικοί. Γεμάτοι εμπειρίες και συμβουλές που μας πρόσφεραν απλόχερα μαζί με το εγκάρδιο χαμόγελό τους? Μας χάρισαν ? έστω και για λίγο ? λίγη από τη μαγεία τους. Μας έκαναν να δούμε και να εκτιμήσουμε τη ζωή διαφορετικά? για εκείνους ζωή είναι «μετριοφροσύνη και αξιοπρέπεια και ψυχή βαθιά» Δήμητρα Κατλιάκα (Β΄ τάξη).

«Η κυρία Καρυστιάνη είναι ένας άνθρωπος πληθωρικός και χειμαρρώδης? μιλούσε ασταμάτητα? όμως, όλως παραδόξως, ποτέ δε γινόταν κουραστική. Αντιθέτως μας έδινε την εντύπωση πως έγραφε μπροστά μας, στον αέρα, το καινούργιο της βιβλίο? Ο κύριος Βούλγαρης είναι πολύ συμπαθητικός και λιγομίλητος? βέβαια μας λέει τόσα πολλά μέσα από τις ταινίες του που είναι περιττά τα λόγια?» Έλλη Γκουλιώτη (Β΄ τάξη).

«Από κάθε άνθρωπο μπορούμε να πάρουμε και να δώσουμε. Φυσικά, δεν έχει κανείς τη δυνατότητα να γνωρίζει και να συνομιλεί με μία συγγραφέα και ένα σκηνοθέτη. Η συζήτηση μαζί τους, εκτός από ευχάριστη, ήταν και ένα μάθημα ζωής. Η αγάπη, η ενέργεια, η καλοσύνη τους πήγαζε από την καρδιά τους και το μετέδωσαν και σε μας? και μάθαμε ? και από τους δύο ? ότι ακόμη και στη χειρότερη φάση δυσκολιών που περνούμε πρέπει να φανούμε δυνατοί και να μην το βάλλουμε κάτω? μου έδωσαν ελπίδα να πάρω μια βαθιά ανάσα και να πω αισιοδοξία, συνέχισε και με τα καλά και με τα άσχημα της ζωής. Να είναι πάντα καλά και μακάρι να συναντηθούμε ξανά.» Ελένη Μανώλα (Β΄ τάξη).

«Η κυρία Καρυστιάνη είναι ένας απλός άνθρωπος, κατανοητή στο λόγο της, πολύ συμπαθητική και φιλική. Αυτή η αμεσότητα στο λόγο της και ο τρόπος που μας μίλησε για ότι την απασχόλησε ή την απασχολεί στο συγγραφικό της έργο μου κίνησαν πραγματικά το ενδιαφέρον και την περιέργεια και αν και δεν είχα διαβάσει μέχρι τώρα κάποιο από τα έργα της το καλοκαίρι ελπίζω να διαβάσω κάποιο βιβλίο της. Την ευχαριστώ γι? αυτό γιατί με ένα ιδιαίτερο τρόπο τράβηξε την προσοχή μου και με προκάλεσε να διαβάσω τους στοχασμούς της.

Ο κύριος Βούλγαρης, νομίζω, ότι είναι ένας πάρα πολύ απλός και ήρεμος άνθρωπος? Θα ήταν σοβαρή μου παράλειψη να μην αναφέρω ότι έχει απίστευτο χιούμορ? μου αρέσει που παραδέχτηκε ότι βοηθάει τη γυναίκα του στις οικιακές δουλειές και το κάνει επειδή του αρέσει? Εμένα και ο ίδιος και η κ. Καρυστιάνη με συγκίνησαν και ως άνθρωποι με το χαρακτήρα τους και μέσα από τις δημιουργίες τους.» Φρόσω Στεργίου (Β΄ τάξη).

«Με την κ. Καρυστιάνη ένοιωσα πάρα πολύ καλά και άνετα? μας μίλησε ευγενικά και μας φέρθηκε σα μεγάλα και ώριμα παιδιά?» Μαρία Τζάφα (Α΄ τάξη).