Νερό και Θρύλοι

Γράφτηκε από τον/την Κοκκινίδης Ιωάννης

Ερευνητική Εργασία - Νερό και Θρύλοι.

Η ΟΜΑΔΑ

Αντωνίου Γιώργος

Αχίλλα Χαρούλα

Βήτα Βασιλική

Ελαφρού Ευανθία

Ζέρβα Ευανθία

Ζιούζιου Αφροδίτη

Κοσμά Ιωάννα

Κουτρότσιου Θάλεια

Μανώλα Λεμονιά

Νίκου Κώστας

Νίκου Νεκτάριος

Νίκου Σοφία

Παπανώτας Λάζος

Περσίδης Ευθύμης

Πιστιώλα Αλίκη

Πουλιάνα Κατερίνα

Τζάφα Μαρία

Τζέλα Ειρήνη

Τσιτσιώκα Ευφροσύνη

Χρήστου Χρήστος

ΟΙ ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ

1η υποομάδα

Ζέρβα Ευανθία

Κοσμά Ιωάννα

Τζάφα Μαρία

Χρήστου Χρήστος

2η υποομάδα

Νίκου Κώστας

Νίκου Νεκτάριος

Αχίλλα Χαρούλα

Κουτρότσιου Θάλεια

3η υποομάδα

Αντωνίου Γιώργος

Μανώλα Λεμονιά

Πιστιώλα Αλίκη

Ζιούζιου Αφροδίτη

4η υποομάδα

Παπανώτας Λάζος

Τσιτσιώκα Ευφροσύνη

Νίκου Σοφία

Βήτα Βασιλική

5η υποομάδα

Τζέλα Ειρήνη

Ελαφρού Ευανθία

Περσίδης Εύθυμης

Πουλιάνα Κατερίνα

 

Η πρώτη υποομάδα ανέλαβε:

- να συγκεντρώσει τραγούδια για το νερό,

- να σχεδιάσει αφίσα,

- να βρει πληροφορίες για ζωγράφους σε σχέση με το νερό,

- επίσκεψη και συνέντευξη με τον παππού της Ιωάννας ο οποίος είχε μύλο.

Η δεύτερη υποομάδα ανέλαβε:

- να συγκεντρώσει πληροφορίες και μύθους για τα πηγάδια και τις βρύσες του τόπου,

- να συλλέξει στοιχεία από το διαδίκτυο για το νερό μέσα από τη μυθολογία,

- να αναζητήσει μουσικά κομμάτια-συνθέσεις από το χώρο της κλασσικής μουσικής (και όχι μόνο) που έχουν θέμα τους το νερό.

Η τρίτη υποομάδα ανέλαβε:

- να συγκεντρώσει στοιχεία για το Σκεπασμένο και τη λίμνη της περιοχής μέσα από βιβλία του τόπου αλλά και μαρτυρίες ηλικιωμένων από τους οποίους πήραν συνέντευξη,

- σε συνεργασία με τον εκπ/κό Φυσικής Αγωγής και το Χοροδιδάσκαλο του Μ.Ο.Β. να βρουν δημοτικά τραγούδια που αφορούν το νερό αλλά και να μάθουν πως τα χόρευαν οι παλαιότεροι.

Η τέταρτη υποομάδα ανέλαβε:

- τη συγκέντρωση φωτογραφιών από βρύσες της περιοχής,

- την αναζήτηση στοιχείων στο διαδίκτυο που αφορούν τη θρησκεία και το νερό,

- να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της αφίσας,

- να επισκεφθούν τη γιαγιά της Σοφίας Βάια Τσέγκου και την γειτόνισσά της Μαριγούλου Ζέρβα και να συζητήσουν μαζί τους για τους μύθους και θρύλους σχετικά με το νερό.

Η πέμπτη υποομάδα ανέλαβε:

- τη δημιουργία ερωτηματολογίου, καταγραφή αποτελεσμάτων και μετατροπή τους σε ποσοστά,

- τη μεταφορά στον υπολογιστή μύθων που συγκεντρώσανε από διάφορες περιοχές, αλλά και πληροφορίες για νεράιδες που ζούσαν στα ποτάμια,

- επίσκεψη στην κυρία Έλλη Δαλαμπή για να πάρουμε πληροφορίες για το πηγάδι της γειτονιάς της αλλά και να μας πει ιστορίες που γνωρίζει για το νερό και τα πηγάδια-βρύσες όπως τις έζησε στην παιδική της ηλικία.

Όλες οι ομάδες συνεργάστηκαν στην αναζήτηση και στη συγκέντρωση μύθων και θρύλων από το διαδίκτυο και από πηγές της βιβλιοθήκης και αφορούσαν το νερό. Επίσης όλα τα παιδιά της Α Λυκείου συμμετείχαν στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ και άκουσαν από τα μέλη του να αφηγούνται ιστορίες που έζησαν στα νιάτα τους ή τους διηγήθηκαν οι δικοί τους παππούδες που αναφέρονταν στα ποτάμια, στις λίμνες, στο Σκεπασμένο, στις βρύσες και τα πηγάδια της περιοχής.

Οι δραστηριότητες της κάθε ομάδας που εκκρεμούν και θα συνεχιστούν και στο δεύτερο τετράμηνο είναι:

1η υποομάδα: αναζήτηση πληροφοριών για τους ζωγράφους σε σχέση με το νερό και ολοκλήρωση αφίσας.

2η υποομάδα: συλλογή πληροφοριών για τη σχέση νερού και μυθολογίας.

3η υποομάδα: αναζήτηση δημοτικών τραγουδιών με θέμα το νερό.

4η υποομάδα: επίσκεψη στην κεντρική εκκλησία και συνέντευξη από τον παππά της ενορίας μας.

5η υποομάδα: επίσκεψη στην κυρία Έλλη Δαλαμπή.

Επίσης όλες οι ομάδες στο δεύτερο τετράμηνο θα αναλάβουν τη δραματοποίηση θεατρικού έργου με θέμα το νερό και τη επεξεργασία των κειμένων στον υπολογιστή.

Επίσκεψη του κ. Τόλιου Τσιανάκα στο Σχολείο μας στα πλαίσια υλοποίησης του Project της Α' Λυκείου με θέμα "Νερό και Θρύλοι".


Στο πλαίσιο του μαθήματος Ερευνητική Εργασία - Project με θέμα "Νερό - Τοπικοί θρύλοι - Πολιτισμός", οι μαθητές της Α΄Λυκείου κατά το πρώτο τετράμηνο

- επισκέφθηκαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες της περιοχής και μοιράστηκαν μαζί τους τις εμπειρίες τους από τα παιδικά τους χρόνια

- επισκέφτηκαν όλες τις βρύσες, τις πηγές και τα πηγάδια του τόπου μας

- έβγαλαν φωτογραφίες

- άντλησαν πληροφορίες μέσα από αφηγήσεις και βιβλία για τους τοπικούς θρύλους και παραδόσεις με θέμα το νερό

- έφτιαξαν επιτραπέζιο παιχνίδι

- ετοίμασαν δύο παρουσιάσεις, η πρώτη μέσα από εικόνες και μουσική και η δεύτερη μέσα από διαφάνειες και κείμενα αλλά και αφηγήσεις που αφορούσαν την όλη δράση τους.

Κατά το δεύτερο τετράμηνο τα παιδιά ασχολήθηκαν με ένα θεατρικό δρώμενο στην τοπική διάλεκτο με τίτλο «Στ? Τσιαβέ τ? αλών(ι)» του Τόλιου Τσανάκα. Μια ιστορία παλιά από τα χρόνια των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Μια ιστορία που μικροί και μεγάλοι διεκδικούσαν λίγο από το κοινόχρηστο νερό για να ποτίσουν τα χωράφια τους, σε μια περίοδο ξηρασίας, με τον πρόεδρο Αντώνη Ζαχαριάδη να προσπαθεί να λύσει τις διαφορές τους. Η υπόθεση αναφέρεται στο 1961 όταν το πότισμα γινόταν με το μοίρασμα του νερού από τους νεροφύλακες τους οποίους τοποθετούσε σε αυτή τη θέση ο πρόεδρος της κοινότητας με το κοινοτικό συμβούλιο. Για να γίνει κάποιος νεροφύλακας χρειάζονταν ισχυρό μέσο, έπρεπε δηλαδή να υποχρεώσει τον πρόεδρο και το συμβούλιο ή να πιάσει άλλον παράγοντα. Το απόγευμα λοιπόν την ώρα του εσπερινού όποιος ήθελε να πάρει νερό να ποτίσει έβγαινε στου Τσαβέ τ? αλώνι όπου θα ερχόταν και ο νεροφύλακας με το βοηθό του να κάνουν τη διανομή. Τα χατίρια όπως και σήμερα δεν έπαυαν να υπάρχουν όπως και τα κεράσματα. Γινόταν συζήτηση και πολλές φορές και καβγάς, αφού δεν μπορούσε ο νεροφύλακας να τους ικανοποιήσει όλους. (Το έργο είναι γραμμένο από τον Τόλιο Τσανάκα στην τοπική Βελβεντινή διάλεκτο την οποία διατηρήσαμε στην παρουσίασή του).

Στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές παρουσίασαν στους γονείς και τους συμμαθητές τους την παραπάνω θεατρική παράσταση. Ακόμη παρουσίασαν την εργασία μέσα από εικόνες και μουσική όπως και αλλά και κείμενα , διαφάνειες και αφηγήσεις.

Συμμετείχαν οι μαθητές:

Αντωνίου Γιώργος

Αχίλλα Χαρούλα

Βήτα Βασιλική

Ελαφρού Ευανθία

Ζέρβα Ευανθία

Ζιούζιου Αφροδίτη

Κοσμά Ιωάννα

Κουτρότσιου Θάλεια

Μανώλα Λεμονιά

Νίκου Κώστας

Νίκου Νεκτάριος

Νίκου Σοφία

Παπανώτας Λάζος

Περσίδης Ευθύμης

Πιστιώλα Αλίκη

Πουλιάνα Κατερίνα

Τζάφα Μαρία

Τζέλα Ειρήνη

Τσιτσιώκα Ευφροσύνη

Χρήστου Χρήστος

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τσιακμάκη-Στεργίου Στυλιανή

Λίγα λόγια του Συγγραφέα? Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλα τα Δ.Σ. του Μ.Ο.Β. του Δήμου Βελβεντού, τους ανθρώπους των Γραμμάτων που αναγνώρισαν τα έργα μου, τα αξιολόγησαν, τα δημοσίευσαν σε βιβλία που θα μείνουν στην ιστορία του Βελβεντού. Θέλω επίσης να συγχαρώ την καθηγήτρια κα Στέλλα Στεργίου Τσιακμάκη και τα παιδιά της Α΄ Λυκείου που πήραν την απόφαση να ανεβάσουν ένα από τα έργα μου "Στ΄Τσιαβέ τ΄αλών (ι)" το οποίο όπως θα παρακολουθήσατε είναι βγαλμένο από τη ζωή των παππούδων μας των πατεράδων και τη δική μου. Εύχομαι στα παιδιά αυτά καλή πρόοδο και πάντα επιτυχία στη ζωή τους και στους γονείς τους να ζήσουν να τα καμαρώνουν.

Τόλιος Τσιανάκας

Κατηγορία: