Ο Γάμος

Γράφτηκε από τον/την Κοκκινίδης Ιωάννης

Ο Γάμος.

Τον περασμένο μήνα παρακολουθήσαμε στο θεσσαλικό θέατρο την θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο Γάμος» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Το λεωφορείο σταμάτησε μπροστά από ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο. Το θέατρο ήταν αμφιθεατρικά χτισμένο με αρκετά καθίσματα. Επιπρόσθετα η σκηνή ήταν τοποθετημένη στο χώρο, έτσι ώστε να είναι κοντά στους θεατές προσδίδοντας αμεσότητα. Τα σκηνικά, αν και λιγοστά ήταν εκπληκτικά. Δεξιά της σκηνής βρισκόταν ένα σιδερένιο παλιό κρεβάτι και στην αριστερή υπήρχε ένα ξύλινο τραπέζι. Επίσης ο φωτισμός έδινε μια εκπληκτική πνοή στην παράσταση.

Αρχικά ακούστηκε αμπελακιώτικη μουσική, η οποία μας μετέφερε σε μια άλλη εποχή. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε μια ώριμη γυναίκα σαράντα ετών περίπου που ετοιμαζόταν να κοιμηθεί με το ολόλευκο νυχτικό της. Στο όνειρο της εμφανίστηκε ο νεαρός γιός της Κλεάνθης που θέριζε σιτάρι. Η γυναίκα ξύπνησε ταραγμένη από τον ύπνο της, φόρεσε το πράσινο φουστάνι της και άρχισε να μας διηγείται την ιστορία της ζωής της. Μας μίλησε, λοιπόν, για τον αλκοολικό πατέρα, για το χαμό της μητέρας της, καθώς και για τον γάμο της με τον «αγαθό» Νικόλα.

Έπειτα, η περιγραφή του έγγαμου βίου της ήταν συγκινητική, αφού τα παιδιά της ήταν κωφάλαλα, πράγμα που ήταν κληρονομική ασθένεια που οφειλόταν στον αλκοολισμό του πατέρα της. Το τέλος, όμως, ήταν ευχάριστο, αφού μετά από τόσες αντιπαραθέσεις με το σύζυγό της κατάφεραν να ζήσουν αρμονικά. Το πρωτότυπο ήταν ότι την ηρωίδα ενσάρκωναν δύο πολύ ταλαντούχες ηθοποιοί , η μια αφηγούνταν τα γεγονότα της νεανικής της ηλικίας και η άλλη την ωριμότητά της.

Τα κοστούμια της παράστασης ήταν απλά, αλλά πολύ κομψά σύμφωνα με το ντύσιμο της εποχής. Χρώματα της γης με απλά υφάσματα. Οι ερμηνείες των ηθοποιών θαυμάσιες, καθώς υπήρχε εκφραστικότητα στα πρόσωπα τους και μπορούσαν εύκολα να αποτυπώσουν στα βλέμματά τους τη χαρά, τη θλίψη, τον πόνο.

Ευχαριστηθήκαμε πολύ την παράσταση και τις ερμηνείες των ηθοποιών και ευελπιστούμε στο μέλλον να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται παρόμοιες παραστάσεις.

Εργάστηκαν οι:

Ευφροσύνη Τσιτσιώκα

Ιωάννα Κοσμά

Βασιλική Βήτα

Ευανθία Ζέρβα

Σοφία Νίκου