Ημερίδα Υγιεινής Διατροφής 2014

Γράφτηκε από τον/την Κοκκινίδης Ιωάννης

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

16 ? 10 ? 2014 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Ενημέρωση στους γονείς για την αξία του πρωινού

Κάθε χρόνο η ίδια πρόκληση. Πώς να ευαισθητοποιήσουμε τα εφηβάκια μας σχετικά με την υγιεινή διατροφή; Να μη σνομπάρουν τα φρούτα, τα λαχανικά, το μη σοκολατούχο γάλα; Υπάρχει τρόπος να πείσουμε το σύγχρονο ελληνόπουλο ? που οι στατιστικές καταγράφουν ως «από τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη» - να προτιμάει το φαγητό της μαμάς από το τυποποιημένο πλαστικό φαγητό; Η απόσταση από το παιδί του χάμπουργκερ στο νεαρό,-ή της υγιεινής διατροφής μπορεί να γεφυρωθεί χωρίς δίαιτες, χωρίς μη και πρέπει, με την εμπειρική μάθηση. Και για αρχή....

Ας πάρουμε όλοι μαζί πρωινό στο σχολείο!!

Το πρωινό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας κι όμως στην Ελλάδα το 48,6% των αγοριών και το 60,7% των κοριτσιών δεν τρώει καθημερινά πρωινό.

Γιατί το πρωινό είναι σημαντικό;

Όταν κοιμόμαστε ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ακόμη την ενέργεια από ό,τι έχουμε φάει και πιει κατά τη διάρκεια της ημέρας για να συνεχίσουν να γίνονται οι εσωτερικές λειτουργίες του (αναπνοή, κυκλοφορία του αίματος, κ.ά.) και να παραμένουμε ζωντανοί. Όταν ξυπνάμε, καθώς έχουν περάσει αρκετές ώρες χωρίς τροφή, είναι σημαντικό να φάμε ένα υγιεινό πρωινό που θα μας δώσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Όσοι τρώνε πρωινό:

  • Είναι πιο πιθανό να προσλαμβάνουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά που τους χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς.... από αυτούς που το παραλείπουν.
  • Είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι.
  • Έχουν μειωμένο κίνδυνο διαταραχών μεταβολισμού( παχυσαρκία, πίεση, διαβήτη,).
  • Μπορούν να ανακαλούν γρηγορότερα στη μνήμη τους γεγονότα.
  • Είναι πιο συγκεντρωμένοι στις εργασίες του σχολείου.
  • Έχουν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

Ένα υγιεινό πρωινό περιέχει τις κυριότερες ομάδες τροφίμων και γι? αυτό πρέπει να βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά, υδατάνθρακες, τροφές ολικής άλεσης, γάλα χαμηλών λιπαρών ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Να περιλαμβάνει ένα ρόφημα καθώς η καλή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει στη συγκέντρωση: το νερό, το φρέσκο γάλα ή ένας χυμός φρούτων είναι καλές επιλογές.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ!

Τι με εμποδίζει να τρώω πρωινό;

ΒΑΖΩ ΣΤΟΧΟ!

Αρχίζω να τρώω πρωινό ή αποφασίζω να τρώω πρωινό πιο τακτικά ή κάνω πιο υγιεινές επιλογές πρωινού.

ΓΙΑΤΙ η καλή μέρα από το πρωιΝΟ φαίνεται!!!

Η Διευθύντρια Η υπεύθυνη καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας
Σερδάκη Άρτεμις   Βλάχου Βαϊτσα
Κατηγορία: